vineri, 6 mai 2011

Ziua Monarhiei

Acum 145 de ani, la 10 Mai 1866, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domn constituţional al României, în faţa Parlamentului: „Jur de a fi credincios legilor Ţării, de a păzi religiunea României, precum şi integritatea teritoriului ei şi de a domni ca Domn constituţional".
Provenit dintr-o familie germană cu vechi tradiţii, el era fiul Iosefinei şi al lui Carol Anton de Hohenzollern-Sigmaringen.
Timp de aproape un secol, Romania şi-a sărbatorit la 10 mai regii din familia Hohenzollern-Sigmaringen, reunind în esenţa evenimentului trei momente marcante din istoria sa: în 1866, la Bucureşti, în faţa Parlamentului, Carol I jura că va fi credincios legilor ţării, că va păzi religia românilor, integritatea teritoriului şi că va domni ca domn constituţional; la 10 mai 1877, pe baza rezoluţiei votate de Parlament cu o zi înainte, Carol I proclama independenţa faţă de Poarta Otomana; iar la 14 martie 1881, Carol primeşte titlul de Rege al României; ca urmare, la 10 mai acelaşi an, România e proclamată Regat.

Dupa 1990, ziua de 10 mai a fost trecută "sub tacere" de către noua putere, asta şi pentru că simbolul monarhiei (deşi se împlineau atunci 43 de ani de la abdicarea forţată a regelui), era încă puternic; dovada cea mai clară este insistenţa regimului Iliescu împotriva venirii în ţară a Regelui Mihai I, dar şi primirea acestuia (la prima vizita în Romania) de către un milion de oameni, la Bucureşti, în 1992.

10 mai ar trebui să fie, în fiecare an, ziua de cunoaştere a monarhiei, ca episod special al istoriei noastre, nu doar o sărbătoare formală....
Unii dintre noi sărbătorim 10 mai ca adevărata zi naţională a României,  în acest an celebrăm şi aniversarea a 90 de ani ai Majestatii Sale Regelui Mihai I. Cu aceste ocazii, Casa Regală organizează mai multe  momente publice în perioada 9-13 mai. La unele dintre acestea accesul publicului este liber, lista acestor evenimente o puteţi accesa la următorul link: http://www.familiaregala.ro/news/1935/53/Ceremonii-cu-ocazia-Zilei-de-10-Mai-si-a-Jubileului-de-90-de-ani-ai-Regelui-Mihai/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu