joi, 24 martie 2011

Despre Majestatea Sa... (2)


Continuare de la acest articol.

Dupa ce Regele Mihai se stabileşte în 1956 în Elveţia, la Versoix, acesta supervizează activitatea Comitetului Naţional Român, principala organizaţie a exilului român, condusa de către Nicolae Radescu, fostul prim-ministru al României(în perioada decembrie 1944- martie 1945) si ulterior de Constantin Vişoianu, fost ministru de externe(în perioada noiembrie 1944-martie 1945). În fiecare an, Regele Mihai transmitea Mesaje către ţară şi ţine legaturile cu refugiaţii care vin din România.

Odată ce dictatorul Nicolae Ceauşescu este înlăturat de la putere la 22 decembrie 1989, în urma revolţei populare de la Timişoara şi apoi din Bucureşti şi din alte oraşe. Puterea este preluată de un grup de comunişti condus de Ion Iliescu. 
După mai bine de patru decenii de exil, Regele Mihai solicită viză pentru România. Speriaţi de interesul şi curiozitatea multor cetăţeni de a-l vedea pe fostul monarh în carne şi oase, autorităţile de la Bucureşti s-au răzgândit. Pretextând că deţin informaţii privind pregătirea de demonstraţii antimonarhiste care-ar fi periclitat chiar viaţa membrilor suitei regale, oficialii bucureşteni au declarat că nu-i vor acorda viza de intrare în ţară.
Regele Mihai le solicită acestor organe provizorii ale puterii, reinstaurarea constituţiei democratice din 1923, acestea refuza şi îi interzic Regelui să se întoarca în ţară cu ocazia Paştelui, mai apoi aceştia permiţându-i Regelui întoarcerea în ţară, dar la întoarcerea acestuia guvernul condus de Ion Iliescu şi Petre Roman organizează o ambuscadă pe autostrada Bucureşti Piteşti. Regele Mihai este ridicat de către trupe de poliţie înarmate şi dus la Otopeni de unde este expulzat.
În 1992, Regele Mihai revine cu ocazia Paştelui în Romania. Este întampinat de peste un milion de români. În urma acestei primiri triumfale, puterea de la Bucuresti interzice orice alta vizită a Regelui în România, de teama popularităţii în creştere a opoziţiei democratice şi a monarhiei.

Abia în 28 februarie1997 Regele Mihai revine "cel de al doilea exil", reprimind un paşaport românesc. Regele este întampinat de zeci de mii de români cu ocazia călătoriilor sale prin ţara. 
Începând cu 2001, când Regele Mihai revine în biroul său de la Bucureşti de la Palatul Elisabeta, Regele Mihai a militat pentru interesele României şi pentru intrarea României în Uniunea Europeană. Majestatea Sa a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piaţă, păstrarea culturii naţionale, respectarea adevărului istoric, respectarea şi garantarea proprietăţii private, consolidarea statului de drept şi a democraţiei în ţara noastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu