luni, 9 mai 2011

Imnul Regal



 La 10 mai 1881, la încoronarea Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, neexistând un imn naţional, s-a cântat Got erbalte, imnul austriac(tradus "Doamne sfinte, întăreşte pe al nostru rege"). Până atunci, la solemnităţile oficiale se cânta Marşul Triumfal, compus în anul 1861 de sublocotenentul Eduard Hübsch, şeful muzicii Regimentului 2 de linie. Acesta era intonat în tempo de marş de muzicile militare, ca Onor la domnitor şi steag.  În 1881, Vasile Alecsandri îi propune lui Hübsch să pună muzică pe versurile sale închinate suveranului şi ţării. Drept urmare, în anul 1884, marşul lui Hübsch şi creaţia poetică a lui Alecsandri, Trăiască Regele, se matamorfozează în Imnul Regal, executat de acum încolo într-un tempo de imn.

Trăiască Regele!

2 comentarii:

  1. "NIHIL SINE DEO" este si deviza vietii mele! ceea ce confirma faptul ca nimic nu e la-ntamplare: sunt nscuta pe 10 MAI si sunt fff ma ndra de aceasta intamplare,coincidenta!!!!!!!!!!!! vreau sa stiu mai multe despre perioada monrhiei.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu voiam sa fiu anonima,chir voim saa se stie cine sunt:CONSTANTIN VASILICA,nascuta la 10 mai 1954,locuiesc in Fagras , ad phpmama@yahoo.com si sunt forte impresionta de paritiile maiestatii sale REGELE MIHAI ,gandindu-ma ca odata am avut si conducatori de elita ,fata de actualul conduca..care este demn de tot dispretul,prin tot ce face...dar mai ales prin atitudinea josnica,de neiertat,la aniversarea MIESTATII REGELUI MIHAI!!!!!!!!!!!!pentru cateva zile presa internationala a scris atat de frumos despre Romania!!!!!!! pt cateva zile n-am mai fost tara infractorilor,cersetorilor...iar marinarul basescu a fost chior si n-a putut vedea,datorita invidiei si inculturii,toate aceste comentarii si tote CASELE REGALE care au venit sa-l sarbatoresca .nu vreau sa ma trec la anonimi,dar nu reusesc sa completez formularul,sunt o batrana...incepatore in ale calculatorului si nici nu stiu engleza...

    RăspundețiȘtergere