vineri, 29 aprilie 2011

Regele Mihai la nunta regală

     Este cel mai pregătit dintre toţi. Un oaspete mai mult decât obişnuit cu astfel de evenimente; fostul rege al României este la a treia nuntă regală britanică, scrie „Il Giornale” .
     Publicaţia precizează că "Mihai I are aproape 90 de ani şi este rudă depărtată cu familia Windsor. A participat în 1947 la nunta lui Philip şi pe atunci prinţesa Elisabetta (actuala regină), acum 30 de ani la nunta Dianei şi a prinţului Carlo şi acum la cea a lui William şi Kate.
      Regele Mihai I este unul dintre puţinii şefi de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial aflat încă în viaţă. Stră-strănepot al Reginei Victoria, văr de gradul III cu Elisabetta a II-a, a fost încoronat la şase ani şi a domnit între 1927 şi 1930 şi mai apoi din 1940 în 1947”.
     
     Casa Regală a României are legături de sânge cu monarhia britanică, Prinţesa Margareta fiind a 86-a în ordinea succesiunii la tron, după Regina Elisabeta.
La întoarcerea Regelui Mihai de la nunta actualei Regine a marii Britanii acesta a găsit Bucureştiul în mâinile comuniştilor şi o lună mai târziu a fost constrâns să abdice. A muncit apoi ca pilot şi crescător de pui. După căderea comunismului din 1989, România nu l-a primit; fiind expulzat în 1990 şi doar în 1997 fiindu-i restituită cetăţenia.